KIM JESTEM ?
Katarzyna Biłous
Magister dietetyki SGGW w Warszawie, dietetyk sportowy, terapeutka zaburzeń odżywiania. Moją pasją jest dietetyka sportowa – zarówno w sporcie zawodowym jak i amatorskim. Pomagam w osiąganiu lepszych wyników sportowych (niższe waga, niższe tętno, więcej energii, lepsze czasy), w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia (przeciwdziałając kontuzjom, anemii, przetrenowaniu itp.), w bezpośrednim przygotowaniu do zawodów oraz w sprawnej regeneracji. Współdziałam z fizjologią organizmu – sprawiam, że trening choć jest ciężki, staje się przyjemny i dobroczynny dla ciała. Działam głównie w dyscyplinach wytrzymałościowych, ultrawytrzymałościowych oraz siłowo -wytrzymałościowych (m.in. bieganie, kolarstwo, triathlon, pływanie, szermierka, biegi narciarskie, sporty zespołowe).
Doświadczenie w pracy ze sportowcami pomaga mi również w terapii dzieci i dorosłych, którzy mierzą się z zaburzeniami odżywiania (tj. anoreksja, bulimia). Nie narzucam swojej wizji, sposób współpracy opracowuję wspólnie z pacjentem (i jego rodziną, w przypadku osób niepełnoletnich). Zawsze jednak wspólnie z pacjentem konsekwentnie dążymy do celu, czasami przystając na głęboki oddech i zebranie sił. Zdaję sobie sprawę ze złożoności tego typu chorób, często wzajemnie eliminujących się zaleceń, pogłębiających zły stan pacjenta. Wspieram, edukuję, czasami wyciągam konsekwencje. Jestem otwarta na współpracę z psychologami i psychiatrami zajmującymi się danym pacjentem, tworząc z nimi aktywny zespół.
Jako dietetyk pracuję również z osobami, których celem jest redukcja masy ciała, prawidłowe odżywianie czy dietoterapia (cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie itp.). Podczas konsultacji zawsze ustalamy zakres planowanej aktywności fizycznej. Co ważne, objętości treningu nigdy nie wykraczają poza obiektywne możliwości pacjenta – czasami są to trzy 20-minutowe spacery w tygodniu, czasami tym aspektem zajmują się wykwalifikowani trenerzy. Zdaję sobie sprawę, że istnieją inne (często ciekawsze) zajęcia niż spędzanie całego dnia w kuchni. Schemat terapii żywieniowej dostosowany jest do możliwości czasowych, smakowych oraz łatwej dostępności produktów. Lubię dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Jestem autorką licznych artykułów prasowych (Runner’s World, Women’s Health, Men’s Health, Magazyn Bieganie, Ultra, treningbiegacza.pl i inne) oraz książki„Dieta i trening – jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość” wyd. Samo Sedno. Od kilku lat dzielę się ciekawostkami dotyczącymi dietetyki sportowej w programie „O co biega?” na Canal+. W moim portfolio są wykłady i seminaria przed największymi wydarzeniami sportowymi w Polsce (m.in. Poznań Maraton, Maraton Warszawski, Festiwal Biegowy w Krynicy Zdrój) oraz dla klientów prywatnych. Gościłam w podcastach (Bieganie.pl, Aktywna Warszawa, Runmageddon), udzielałam wielu wypowiedzi medialnych (Fakty TVN, Polsat, Dzień Dobry TVN).
